- De eerste helft van 2024 was een feestje voor beleggers, mits je op de beurs goed vertegenwoordigd was in de technologiehoek.
- Voor de tweede helft van het jaar zijn er enkele belangrijke trends om in de gaten te houden.
- Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem bespreken de vooruitzichten op financiële markten voor de komende maanden.
ANALYSE – De afgelopen twee weken deden aandelenbeurzen in de VS het iets rustiger aan en werd er hier en daar wat winst genomen. Per saldo is de eerste helft van 2024 echter uitstekend geweest, tenminste als je goed vertegenwoordigd was in de technologiehoek. Maar waar moeten beleggers op letten in de tweede helft van het jaar?
We stippen hieronder een aantal factoren aan die de komende maanden van belang blijven of worden op de beurs.
Achtereenvolgens kijken we naar de smalle basis van de huidige beursrally, het bedrijfscijferseizoen dat in juli van start gaat, de stand van zaken rond de Amerikaanse economie en het beleid van Federal Reserve, de politieke situatie in Europa en de Amerikaanse verkiezingen.
1) Beursrally leunt op kleine groep winnaars
De Amerikaanse aandelenmarkt gedijt al geruime tijd op de prestaties van grofweg tien grote aandelen, vooral uit de techhoek. Het zogenoemde concentratierisico is hierdoor behoorlijk groot. In de onderstaande grafiek is dit te zien voor de Nasdaq-index. De blauwe lijn is de Nasdaq zelf en de rode lijn het aantal aandelen dat positief bijdraagt.
In de grafiek hieronder zie je hoe sterk de prestatieverschillen zijn tussen de verschillende indices. De groene lijn toont de Magnificent Seven (Apple, Amazon, Meta, Nvidia, Tesla en Google/Alphabet). Deze groep van Big Tech-bedrijven haalde een rendement van liefst 38 procent in de eerste helft van dit jaar.
Vervolgens vertegenwoordigt de blauwe lijn de Nasdaq 100-index, de zwarte stippellijn de S&P 500 index, de paarse lijn eveneens de S&P 500 maar dan gelijk gewogen, en de rode lijn de Dow Jones-index.
Grote verschillen dus.
Wat betreft de bekende techfondsen die een dominante rol spelen, blijven we positief over veel van deze bedrijven. Wel hopen we dat er wat meer aansluiting komt van andere aandelen en sectoren en er een verbreding zal plaatsvinden van de stijgende trend. Anders gaan er vanzelf toch wat bubbeltjes vormen. Kortom: dit is iets om goed in de gaten te houden!
2) Cijferseizoen: maakt Big Tech de verwachtingen waar?
De komende weken zal de aandacht uitgaan naar het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven, dat in juli van start gaat.
Door databureau Factset geraadpleegde analisten verwachten dat de bedrijven uit de S&P 500-index dit jaar per saldo een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 11 procent laten zien.
In de grafiek hieronder zie je de verwachtingen voor de winstgroei per subsector van de S&P 500. Voor de sectoren Communication Services (plus 21 procent) en Information Technology (plus 18,8 procent) wordt de sterkste winstgroei verwacht en daar vallen veel grote techbedrijven onder.
De vraag is dan ook vooral of Big Tech de groeiverwachtingen waar kan maken en daarnaast of de aandeleninkoopprogramma's van grote bedrijven lekker blijven doordraaien. Vooralsnog lijkt het daar wel op.
3) Amerikaanse economie krijgt het zwaarder: wat doet de Fed?
De macro-economische data wijzen er al een tijdje op dat de Amerikaanse economie afkoelt. Ook deze week waren de cijfers weinig positief.
Zo bleek dat de index van de zogenoemde leidende indicatoren in de VS in mei verder is verzwakt. Vooral de verwachtingen voor de Amerikaanse economie blijven zwak, zoals te zien is aan de rode lijn in de grafiek hieronder.
We worden geconfronteerd met een situatie waarin de arbeidsmarkt en economie in bredere zin onder druk komen te staan. De vraag hierbij is vooral hoelang de Amerikaanse centrale bank blijft wachten met een verlaging van de beleidsrente om de economie een steuntje in de rug te geven.
De Federal Reserve maakt zich nog altijd zorgen over de hardnekkige inflatie in de VS, maar een belangrijke inflatie-indicator zorgde vrijdag voor een lichtpuntje met een afkoeling in mei,
Wij houden er rekening mee dat de Federal Reserve linksom of rechtsom de teugels zal laten vieren dit najaar. Een versoepeling van het monetaire beleid zal positief voor aandelen zijn.
4) Politieke onrust in Europa: Franse verkiezingen
Zowel in de VS als Europa als hebben overheden baat bij renteverlagingen van centrale banken, gelet op de sterke stijging van staatsschulden sinds de coronacrisis en de haperende economie.
Op financiële markten wordt in verband vooral gelet op politieke spanningen in landen met een combinatie van hoge begrotingstekorten én een hoge staatsschuld. De komende weken draait het wat Europa betreft vooral om de Franse verkiezingen en later dit jaar zullen beleggers zich richten op de Amerikaanse verkiezingen.
Laten we beginnen met de Franse verkiezingen die dit weekend en op zondag 7 juli staan gepland. In Frankrijk was de grote zege van de partij Rassemblement National (RN) tijdens de verkiezingen voor het Europees parlement aanleiding voor premier Emmanuel Macron om in eigen land parlementsverkiezingen uit te schrijven.
De peilingen duiden erop dat RN de grootste partij wordt in het Franse parlement, waarbij de vraag vooral is of er een absolute meerderheid komt, waarbij deze partij ook de regering gaat leveren.
In het lijstje hieronder zie je dat Frankrijk binnen de eurozone zowel absoluut als afgezet tegen de omvang van de economie een zeer hoge staatsschuld heeft. De Franse staatsschuld is iets groter dan de omvang van de economie. Het land staat er beduidend minder goed voor dan bijvoorbeeld Duitsland en Nederland, waar die verhouding uitkomt op respectievelijk circa 60 procent en 50 procent.
Problematisch is vooral dat het begrotingstekort van Frankrijk fors boven de 5 procent ligt. Doordat er veel meer geld uit de Franse schatkist stroomt dan dat er binnenkomt, is er niet direct zicht op stabilisatie van de staatsschuld.
Financiële markten zullen bij de uitslag van de Franse verkiezingen daarom vooral kijken in hoeverre politieke spanningen kunnen leiden tot een begrotingscrisis in dat land.
5) Amerikaanse verkiezingen: hoge staatsschuld uitdaging voor de president
Het politieke “main event” staat voor november op de agenda, als de Amerikaanse verkiezingen plaatsvinden. Daarbij zijn nog vele verrassingen mogelijk.
In principe treden zittend president Joe Biden en zijn uitdager Donald Trump tegen elkaar in het strijdperk, maar zelfs dat lijkt niet 100 procent zeker meer.
Biden leverde deze week een wanprestatie in het eerste directe verkiezingsdebat met Trump. Dat leidde vrijdag tot paniekerige reacties onder Democraten, waarbij openlijk werd gespeculeerd of het niet beter is om Biden alsnog te vervangen voor een andere kandidaat.
Op dit moment lijkt Trump de beste kaarten te hebben om in het Witte Huis te belanden. Van belang hierbij is echter ook wat er gebeurt met het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Krijgt één van de partijen de meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden, of moet de president rekening houden met een meerderheid van de oppositie in één of beide Kamers?
Per saldo lijkt het erop dat zowel bij winst van Biden (of een andere Democraat), dan wel een zege van Trump er geen grote ingrepen komen die het hoge Amerikaanse begrotingstekort substantieel zullen terugdringen.
Het Amerikaanse Congressional Budget Office verwacht in een basisscenario dan ook dat de Amerikaanse staatsschuld afgezet tegen de omvang van de economie binnen tien jaar op het hoogste niveau ooit terecht zal komen.
Amerikaanse staatsschuld
Op langere termijn kan de gezondheid van de Amerikaanse overheidsfinanciën een serieus probleem worden, als het gaat om het vertrouwen in Amerikaanse staatsobligaties. Voor dat risico hebben beleggers voorlopig echter weinig aandacht.
Belangrijker op de korte termijn is dat de Amerikaanse overheid flink blijft uitgeven. In combinatie met de verwachte rentedalingen kan dat de komende maanden koren op de molen van beleggers zijn.
Per saldo blijven we dus positief voor de tweede helft van dit jaar. Tussentijdse correcties op de beurs horen erbij en lenen zich voor hernieuwde aankopen. Bij de aandelenselectie houden we vast aan de winnaars, totdat het tegendeel wordt bewezen en er een verbreding van de beursrally plaatsvindt met meer aandelen die meedoen.
Ten slotte willen we meegeven dat het afdekken van neerwaartse risico's op de beurs door middel van putopties zelden zo goedkoop is geweest, met voor de S&P 500-index kosten van nog geen 3 procent tot het eind van het jaar. Gelet op de vele onzekerheden is dat ons inziens geen overbodige luxe. Zoals we de laatste weken vaker hebben aangegeven: het kan geen kwaad om koerswinsten te beschermen en het opwaartse potentieel te behouden.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.